Tojásfestés zöldséggel, fűszerrel

március 24, 2016

Idén ketten festettük a húsvéti tojásokat, a majdnem három éves Zsófi és én. Összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és téli készletkisöprés gyanánt megváltunk fél fej öregedő lilakáposztától meg néhány céklától, átminősítettük őket festéknek.

Az egész művelet roppant egyszerű, a céklából piros festőlevet főzünk, a lilakáposztából kéket, a sárgához pedig kurkumát használunk. A három alapszínből aztán kényünk-kedvünk szerint bármilyen más színárnyalatot is felvihetünk a tojásokra.


KÉK FESTÉK
1 kis fej (vagy fél nagyobb) lilakáposzta
4 bögre víz
1 ek ecet

A vizet felforraljuk, a káposztát felaprítjuk, és a forrásban lévő vízben 25 percig főzzük az 1 ek. ecettel. Leszűrjük a levet, és a főtt vagy a kifújt tojásokat tetszés szerinti ideig áztatjuk benne. Minél tovább ázik a tojás, annál sötétebb kék lesz. A világoskék tojások a képen 10 percesek, a sötétkékeket pedig 3 órán át festettem. Kanállal kivettük, és papíron végiggurítottuk őket, ezzel felitatva a felesleges vizet róluk.
PIROS FESTÉK
6 cékla
4 bögre víz
1 ek ecet

Az eljárás itt is ugyanaz, felforraljuk a vizet, beleöntjük az ecetet, beleszórjuk a felaprított céklát, aztán 25 perc után leszűrjük, és a felfogott lében áztatjuk a tojásokat. (Én most csak két céklával próbálkoztam, elég gyengén fogott, kell az a hat darab a szép végeredményért.)

SÁRGA FESTÉK
3-6 ek. kurkuma
4 bögre víz
1 ek ecet

Forró vízben elkeverjük az ecetet és a kurkumát, és már festhetjük is a tojásokat. Minél tovább áznak a lében, annál erősebb lesz a szín.

(Nekem 3 kanál kurkuma is gyönyörűen festett, de a recept, ami alapján dolgoztam, 6 kanálnyit ír.)


A zöld színhez először sárga, majd azután kék festékben kell áztatni a tojást.


Az ötlet további festési tippekkel a Design Momról származik.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter