Így vásárolj szakácskönyvet!

december 13, 2015

Míg bele nem kerülünk a sűrűjébe, addig eszünkbe sem jut, hányféleképp lehet elrontani egy könyvvásárlást, főleg, ha ajándékba vesszük valakinek. Szakácskönyvekkel van tele a könyvesboltok padlása is, adok ezért pár tippet, mi alapján igazodjunk el a dzsungelben:
1. Induljunk el egy úton
Keressük meg a fő irányt, milyen könyvet szeretnénk? Vegetáriánusat, süteményeset, nemzetközi konyhát, vagy valamilyen speciális étrendet bemutatót?

2. Hétköznapokra vagy ünnepekre?
Nekem gyakran úgy tűnik, az üzletekben kapható könyvek jó részét csak kivételes alkalmakkor tudnám használni, mikor több órát/pénzt is rá tudok szánni egy ebéd/vacsora elkészítésére. Ezek általában olyan tésztaételek receptjeit írják le, ahol nyújtani és tölteni kell, vagy olyan süteményekét, amelyeket egyenként kell formázni/díszíteni, esetleg drágább alapanyagokkal dolgoznak stb. Szóval mindenképp át kell böngészni a tartalomjegyzéket, és az alapján belőni, hogy olyanok-e a receptek, amilyenekre szükségünk van, idő- és pénzigényesek-e vagy sem.

3. Beszerezhetők-e nálunk az alapanyagok?
Túrjunk kicsit a receptek közé, tartalmaznak-e rákokat, ázsiai zöldségféléket vagy galambhúst. Főleg a külföldi könyvek hátulütője, hogy olyan alapanyagokkal dolgoznak, amilyenek nálunk nem, vagy csak nehezen beszerezhetőek.4. Nehézségi szint
Kezdő vagy haladó szakácsoknak íródott-e a könyv? Sok-sok bonyolult művelet árán kerül az asztalunkra a gombakrémmel töltött ravioli, vagy a gyerekünk is megtanulhat belőle főzni? Tényleg igazi örömet lehet azzal szerezni, ha valaki a képességeinek megfelelő könyvet kap a kezébe. Az én pályafutásom egy kevert kuglóffal kezdődött tizenkét évesen, aminek a receptje 3 sor volt, ezért azt hittem, meg tudom csinálni. Csakhogy a részletek hiányoztak belőle, így a tojásfehérjét nem hab formájában kevertem hozzá, nem is lett jó a végeredmény. Tanulság: el kell olvasni egy-egy receptet vásárlás előtt, hogy felmérjük, mennyire részletesen taglal a könyv egy-egy ételt. Nem mindig a rövid receptek a legkönnyebbek.

5. Képek
Emögött már valamilyen pszichológiai ok állhat, de azt a receptet nem főzöm le, amihez nincs kép. Sőt, akár évekig észre sem veszem! Előfordult, hogy egy régebbi könyvemben egyszercsak feltűnt, hogy hiszen itt több recept van mint kép, és egyenként átrágtam magam a szövegeken, de az inspiráció így is elmaradt, és máig nem készítettem el azokat az ételeket. Szóval szerintem jó, ha minél több és minél nagyobb kép van a könyvben - ettől persze szép vastag és drága lesz, de úgy gondolom, a szakácskönyv lényege, hogy rendszeresen használjuk, ötleteket adjon, inspiráljon és tanítson. Az a szakácskönyv, amelyik erre nem képes, felesleges kiadás csupán.


A képeken látható könyvekről szól majd a következő poszt.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter