Konyhát építünk - 1. fejezet

március 30, 2015

Mint ahogy azt hébe-hóba említettem már, építkezünk, gyereket nevelünk és kisbabát várunk, ezért a blog mellékvágányra került, de nem feledkezünk meg róla teljesen. Úgy gondoltam, készítek egy néhány cikkes sorozatot az új konyhánk épüléséről, az ötlettől a megvalósításig, egyrészt, mert a konyha kialakítása egészen témába vág itt a blogon, másrészt pedig, mert hasznos lehet megosztani a tapasztalataimat és esetleg elolvasni majd mások visszajelzéseit ezzel kapcsolatban.

A kezdetek

A ház tervezésénél arra törekedtünk, hogy a konyha és a nappali ne legyenek egy légtérben, ugyanakkor ne legyenek teljesen különválasztva se, és az étkezőasztal mindenképp a konyhában kapjon helyet. Így jött létre egy 21 nm-es helyiség, amely 3 oldalról nyitott, de mégsincs olyan érzésem benne, mintha a nappali sarkában állnék.

A tervezéssel párhuzamosan foglalkoztunk azzal, hogy a konyha stílusa reálisan tükrözzön minket, tehát semmi negédes vidéki báj, semmi funkciótlan dekoráció, ugyanakkor nem akartunk átesni a ló túloldalára sem valami acélos-inoxos ipari konyha létrehozásával. Az ipari stílus viszont mindkettőnkhöz közel áll, tehát gondolatban ezt puhítottuk addig, míg meg nem született egy robusztus tűzhely képe a fejünkben, fölötte egy ipari lámpával. Ez azonban kevés egy jól funkcionáló konyha megtervezéséhez, nem tudtuk mi mekkora legyen, vagy hogy milyen anyagokkal dolgozzunk, úgyhogy segítségül hívtuk Nórát, és itt kezdetét vette a komoly tervezés.

Ötletek és hangulatok

Rengeteg képet végignéztünk, és rengeteg jó ötleten rágtuk át magunkat, a lakberendezés legfájóbb pontja szerintem, hogy az ember nem tehet be mindent a házába, ami hirtelen megtetszik neki. :) Az utolsó körben végül többek közt ilyen inspirációs képek maradtak:
Kész a terv!

Sok-sok beszélgetés után pedig összeállt a kép, és elkészült a látványterv. Szürke bútor, fehér csempe, hosszú fa polcok és fekete fal. Számunkra a legfontosabb kitétel az volt, hogy a tűzhelyet a lehető legtöbb természetes fény érje, úgyhogy ez került végül a konyha közepére. Tőle balra szemmagasságban lesz majd a sütő, a falnál pedig a mosogató, alatta mosogatógép, a sarokban, a nappali ajtó mellett a hűtő, a teraszajtóhoz pedig idővel majd egy borhűtő kerül.

A fenti (nyugati) ajtó a nappaliba, a lenti (keleti) ajtó pedig a teraszra vezet. Az ablakok déli fekvésűek.
Utólag már tudom, hogy a ház tervezése és a ház berendezésének a tervezése kéz a kézben kéne, hogy járjanak. Magyarán, mi azt hittük, hogy egy ekkora konyhában majd táncolni tudunk a konyhasziget körül, aztán fokozatosan lejjebb kellett adnunk az elképzeléseinkből. Ekkora helyiségben ugyanis nem fér el egyszerre egy nagyobb konyhabútor minden szükséges fogyasztóval, egy sziget és még egy kétméteres asztal is legalább hat székkel, és erre az ember akkor jön rá, mikor a szemmérték helyett vonalzóval áll neki berendezést rajzolni. A helykihasználás végett az eredeti tervhez képest szűkebbre kellett venni a teraszajtót és az ablakokat is. Szóval jó előre tudni, hogy hova milyen és mekkora bútorokat akarunk, és ha lehetőségünk van rá, ahhoz viszonyítva terveztetni a házat. Mindenesetre már most szeretjük ezt a konyhát, a következő posztban részletesebben is írok majd a bútor egyes elemeiről, ill. hogy hogyan fogjuk megoldani a tárolást.

Vizualizáció: Mészáros Anghely Nóra

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter