Bodzabogyós és mogyorós fagyi

augusztus 04, 2014

Ez a recept azoknak a jóravaló türelmes embereknek íródott, akik megkímélték bodzabokruk virágait, és kivárták, míg beérnek rajta a bogyók, ugyanakkor mellékelem az aktuális kedvencemet is, a mogyorófagyit a bodzátlanok kedvéért.

(Hogy egészen biztosan felhívjam mindenki figyelmét a bodzabogyó értékére, nézzétek meg, mennyiért vehettek belőle fél kilót az Amazonon.)


Az elkészítéskor az egyik célom az volt, hogy a fagyi azon túl, hogy tojásmentes legyen, krémes is maradjon, tehát a mélyhűtőből kivéve ne egy kőkockát kelljen gömb alakúra faragnom az esztétikus tálalás kedvéért. Az első változatnál sűrített tejet és gyümölcsös aromájú száraz vörösbort használtam, és a fagyi krémes maradt több órás fagyasztás után is. Az elképzelés, hogy a bor alkoholtartalma megakadályozza a teljes fagyást működni látszott, bár a fagyi íze és állaga valahogy mégsem váltotta ki azt az eufóriát, amit egy csodálatos recept megalkotásakor kéne érezni, úgyhogy elvetettem a fenti koncepciókat, és mindent kezdtem elölről.

Fogtam a klasszikus jégkrémreceptemet (mascarpone, cukor, tejszínhab), és addig sakkoztam az ízesítéssel és az alkohollal, míg megszületett a bodzabogyó-mogyoró páros. A bodzabogyófagyi ízre valahol félúton helyezkedik el a málna és az áfonya közt, és szerintem ezt a friss fanyarságot jól kiegészíti a mogyorófagyi.
Hozzávalók kb. 10 gombóchoz:
 • 250 g mascarpone
 • 200 ml habtejszín
 • 100 g porcukor
 • max. 150 g bodzabogyó (100 ml dobzabogyólé)
 • 30 g darált mogyoró/dió
 • 1 kk mogyorólikőr/diólikőr
 1. A bodzabogyókat egy botmixerrel leturmixoljuk, és egy anyagdarabon átpasszírozzuk. (Ami utána menthetetlenül bíborszínű lesz.) Nekünk csak a bogyó leve kell, ez ízt és szép színt ad a fagyinak.
 2. A mascarponét a cukorral egy-két percen keresztül habverővel krémesre keverjük.
 3. Egy másik tálban a tejszínt kemény habbá verjük, és finoman a mascarponéhoz keverjük. 
 4. A masszát két részre osztjuk: kb. a kétharmadába beleszórjuk a mogyorót és a kiskanálnyi likőrt, a maradék egyharmadhoz pedig hozzáöntjük a bodzabogyólevet. 
 5. A kétféle krémet lefagyasztjuk külön dobozokban vagy egymással finoman összekeverve is, márványos mintát rajzolva a bodzással a mogyorósra.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter