1 tészta - 4 étel (Pizza, pita, bagel és bagett házilag)

április 23, 2014

Ahhoz, hogy egy vendégség költségvetését megpróbáljuk alacsonyan tartani, a színvonalat viszont magasra tornázzuk fel, egy receptre van szükség, konkrétan erre itt. Egy pofon egyszerű, meg merem kockáztatni, hogy elronthatatlan receptről van szó, lényegében egy alap pizzatésztáról, amelyből még legalább három más dolgot is lehet sütni, a végeredmény pedig nyálcsorgató lesz. A négyféle elkészítési módot ezúttal igyekszem haladóknak és kezdőknek is külön megfogalmazni, hogy mindenképp elkerüljétek a kudarcélményt. :)


Hozzávalók 4 pizzához vagy 12 pitához vagy 10 bagelhez vagy 4 bagetthez vagy 8 pici bagetthez
 • 500 g liszt (kenyérliszt és finomliszt keverékét használom fele-fele arányban, de használhatjuk csak az egyiket vagy a másikat is)
 • 1 zacskó porélesztő (7 g)
 • 300 ml víz 
 • 1 kk só
PIZZA haladóknak
 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, legalább két órát kelesztjük, majd négy pizzát nyújtunk belőle.
 2. Tetszőleges feltéttel rakjuk meg őket, és 250 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
PIZZA kezdőknek

A hozzávalókról:
- Dagasztáshoz én leggyakrabban háromféle lisztet használok (és mivel Szlovákiában élek, megadom a szlovák és a magyar lisztkódokat is):
búza finomlisztet (HU: BL55, SK: 00 hladká)
búza kenyérlisztet (HU: BL80 SK:T650 hladká chlebová)
teljes kiőrlésű búza finomlisztet
- Élesztőből használhatunk instant porélesztőt és friss élesztőt is. A porélesztőt csak hozzákeverem a liszthez, és úgy dolgozok vele, a frisset belemorzsolom a langyos vízbe, feloldom benne, és úgy öntöm a liszthez. Minél hosszabban fogom keleszteni a tésztát, annál kevesebb élesztőt használok. Két órás kelesztésnél fél kiló lisztre elég egy csomag élesztő (vagy kb. 10-15 g friss élesztő), de ha 10 vagy több órán át hagyom kelni a tésztát, kevesebbet teszek bele.
- A víz jobb, ha langyos, de sokszor dagasztottam már hideg vízzel, és úgy is megkelt - persze itt azért matekozni kell egy kicsit: ha több mint két órát kelesztjük a tésztát, nem okoz gondot, ha esetleg hideg vízzel öntöttük fel. Ha viszont azt szeretnénk, hogy gyorsabban készüljön el (2 óra alatt), használjunk kézmeleg vizet és esetleg két zacskó élesztőt. 
 1. A lisztben elkeverjük a sót és az élesztőt, majd ezt a keveréket felöntjük vízzel. Egy kenőkéssel összekutyuljuk, és mikor már kissé összeállt, kézzel gyúrjuk tovább. (Azért keverem késsel, mert azt egy mozdulattal meg tudom majd tisztítani, és mert így nem leszek nyakig tésztás a dagasztás miatt.) A pizza is egyfajta kenyértészta, szóval nem kell bele cukor vagy tej, sem egyéb más kelt tésztákhoz használt anyag. A só és az élesztő is jól megvannak egymással, nem kell aggódni, hogy a só miatt nem kezd el dolgozni az élesztő. 
 2. A gombóccá gyúrt tésztát lefedjük, és legalább két órát kelni hagyjuk, de tapasztalatom szerint a pizza és a pita akkor lesz a legfinomabb, ha 12 vagy több órán át kelt a tészta. Ha megpróbálna kimászni a tálból, gyúrjuk át újra, és hagyjuk tovább kelni. Én kelesztőtálat használok erre a célra elsősorban azért, mert abban a tészta felszíne nem szárad meg a levegő miatt, mintha csak letakarnám egy konyharuhával.
 3. A sütőt 250 fokra melegítjük. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, és négy részre osztjuk, így négy kisebb, lángos vagy tányér méretű pizzát kapunk, ha nagyobbat szeretnénk, osszuk csak három- vagy kétfelé. Gombócokat gyúrunk belőlük, és nyújtófával fél centi vastagságúra, vagy akár még vékonyabbra kisodorjuk. Persze ez sem szentírás, nagyon finom pizza készíthető úgy is, ha csak kézzel nyújtjuk ki, és vastagabb lesz a tészta.
 4. Feltétnek mehet bármi, amit az ember szeret, én legutóbb egy pohárban botmixerrel kevertem össze a paradicsomszószt (pizzánként 3 ek paradicsompassata, 1/2 gerezd fokhagyma, csili, só, bors, egy csöppnyi borecet és oregánó). A szószra valamilyen nagyobb zsírtartalmú, könnyen olvadó reszelt sajtot szórtam és csípős, paprikás szalámit tettem rá. (ez látható a képen) Sütőpapírral kibélelt tepsiben 10-12 perc alatt megsül, mikor már az alja is megbarnult kicsit, akkor jó. 

PITA haladóknak
 1. A hozzávalókból rugalmas, könnyen kezelhető tésztát gyúrunk, és legalább 2 órán át kelni hagyjuk.
 2. Ha megkelt, 12 részre osztjuk, és sodrófával 1 cm-nél vékonyabbra nyújtjuk.
 3. Forró és száraz teflonserpenyőben mindkét felét megsütjük.
PITA kezdőknek
 1. Elkészítjük a tésztát a pizzánál leírt első két pont alapján.
 2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, hogy ne maradjanak benne nagy levegőbuborékok, és 12 részre osztjuk. Sodrófával vékonyra nyújtjuk (vagy kézzel megformázzuk), legfejlebb 1 cm vastagra, ennél vastagabb azért ne legyen, mert egyrészt a sülés során úgyis puffadni fog még, másrészt a vastag pitákat nem tudjuk serpenyőben megsütni, mert kívűlről már kormos lesz, mire a belseje átsül.
 3. Forró és száraz teflonserpenyőben kb. 1 perc alatt megsütjük az egyik felét, majd megfordítjuk, és megsütjük a másikat is. Akkor jó, ha szép, sötétbarna foltok lesznek rajta. Ha egészen laposra kinyújtva sütjük, jobban megpuffad, és üreg képződik benne, ha vastagabban sütjük, akkor csak felhólyagosodik. Próbáltam már más bevonatú serpenyőben is sütni, és a teflonon kívül mind teljes kudarc volt, nagyon gyorsan beleégett az edénybe, de ha majd egyszer egy kerámiabevonatos serpenyőhöz jutok, feltétlenül kipróbálom abban is.

BAGEL haladóknak
 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, tetszés szerint mehet bele valamilyen mag vagy fűszer is. Egy-másfél órát kelesztjük, aztán 10 részre osztjuk, zsemlye alakúra formázzuk, és letakarva még 20-25 percet kelesztjük. 
 2. Amíg kelnek, 220 fokosra melegítjük a sütőt, és vizet forralunk 1 ek. olajjal egy nagyobb edény aljában. (elég kb. 6-7 cm-nyi víz). Mindegyik bagel közepét kilyukatsztjuk, és a forrásban lévő vízben mindkét oldalát 1-1 percig főzzük. Sütőpapíros tepsire szedjük őket, és tetszés szerint ízesítjük: pl. reszelt sajttal vagy magvakkal.
 3. 220 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
BAGEL kezdőknek
 1. A tészta hozzávalóit (készülhet teljes kiőrlésű búzalisztből is) alaposan összegyúrjuk, kb. 10 percig, és ha szeretnénk, keverhetünk bele magvakat (len, szezám, tök, napraforgó) vagy valamilyen fűszert (rozmaring, oregánó, kakukkfű, zsálya, snidling stb.) egy-másfél órán át folpackkal letakarva vagy kelesztőtálban kelni hagyjuk.
 2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk, kis gombócokat gyúrunk belőlük, ellapítjuk őket, és folpackkal letakarva még 20-25 percet kelesztjük szobahőmérsékleten vagy meleg helyen (a tészta nehezebben kel hideg helyen). 
 3. Közben bekapcsoljuk a sütőt, és 220 fokosra melegítjük. Egy nagyobb fazék aljába 6-7 centire pedig vizet öntünk, keverünk bele egy evőkanálnyi olajat, és felforraljuk.
 4. A bagelek közepét kilyukasztjuk, én erre a célra magház eltávolítót használok. A forrásban lévő vízbe  a fazék méretétől függően hármasával, négyesével beleengedjük a bageleket, és 1-1 percig főzzük mindkét oldalukat. Főzés közben még duzzadni fognak, úgyhogy ne töltsük meg teljesen a fazekat.
 5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, és tetszés szerint ízesítjük őket. Megszórhatjuk sajttal, de lekenhetjük őket tojással is, és szórhatunk rájuk valamilyen magot, mákot, sókristályokat, esetleg csak natúran hagyjuk, és vékonyan megkenjük olajjal, a határ a csillagos ég.

BAGETT haladóknak
egyszer már sütöttem bagettet, akkor így készítettem: katt
 1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és másfél órán át kelni hagyjuk.
 2. Egy konyharuhát finoman megszórunk liszttel, a tésztából négy hosszabb, vagy 8 kicsi, kifli méretű bagettet sodrunk, és a konyharuhára sorakoztatjuk őket úgy, hogy közéjük kis falat emelünk így. Egy órán át lefedve kelni hagyjuk.
 3. A sütőt 220 fokosra melegítjük, és elhelyezünk benne egy vízzel teli kis edényt vagy fémpoharat.
 4. Éles késsel bemetsszük a bagetteket, és kb. fél órát sütjük őket, míg meg nem pirulnak.

BAGETT kezdőknek
 1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és másfél órán át kelesztőtálban vagy folpackkal letakarva szobahőmérsékleten vagy meleg helyen kelni hagyjuk. 
 2. Egy konyharuhát megszórunk liszttel. A megkelt tésztát először átgyúrjuk, hogy ne maradjanak benne nagyobb levegőbuborékok, és 4 bagettet vagy 8 pici bagettet sodrunk belőle. Szedjük elő az ovis emlékeinket, mindegyikünk sikeresen sodort gyurmagilisztákat annak idején, na ezt is pont úgy kell. A megformázott bagetteket a konyharuhára sorakoztatjuk, és közéjük kis falat emelünk, így. Egy órát konyharuhával lefedve pihenni hagyjuk őket.
 3. A sütőt 220 fokosra melegítjük, és elhelyezünk egy vízzel teli kis edényt vagy fémpoharat benne.
 4. A bagetteket sütőpapíros tepsire rendezzük, de ne túl szorosan, mert még kelni fognak sülés közben. Mielőtt a tepsire tenném őket, gurítok mindegyiken egyet a lisztes konyharuhán, ettől finom lisztfoltok képződnek rajtuk, de ez csak az esztétika miatt számít. :) 
 5. Egy éles késsel bemetsszük őket. Azért kell éles kés, mert az életlennel csak meggyaláznánk szegényeket, az élessel viszont egy jól irányzott mozdulattal gyönyörű vágást ejthetünk rajtuk. Fontos, hogy ne csak megkarcoljuk a felületüket, hanem bátran vágjunk beléjük, a bagettet a közepéig simán bele lehet metszeni. A tészta sülés közben dolgozik, dagadni kezd, és ha nem vágjuk be, magától hasad meg majd valahol, ami csöppet amatőr látványt nyújt majd. Ugyanez érvényes lehet arra az esetre is, ha csak vékonyan megkarcoljuk a felületét, a tészta nem fér majd a bőrébe, és valahol széthasad. Előfordulhat, hogy emiatt hosszabb lesz a sülési idő is. Ha viszont szépen megvágjuk egészen a közepéig, formát adunk neki, szebben kel majd, kinyílik a vágás mentén, és nem reped meg sehol sem. Ha kicsi, tizenegy-két centis bagetteket sütünk, elég egy vágás hosszában, ha 30-40 centiseket készítünk, célravezetőbb 4-5 ferde vágást ejteni rajtuk keresztben.
 6. Fél órát sütjük őket, ill. amíg szép, pirult színük nem lesz. 

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter