A világ legjobb receptjei

november 21, 2013

Ez a bejegyzés kicsit olyan lesz, mintha előre innék a medve bőrére, ugyanis ajánlani fogok egy szakácskönyvet, amit még egyszer sem próbáltam ki, mivel Zsófi, az ételek leendő kóstolója egyelőre nem áll készen a feladatra, tudniillik csak négy hónapos.

Na de a tárgyra térve, amennyiben valaki kezdő anyuka, biztosan jó szolgálatot tesz majd neki a Babakonyha - A világ legjobb receptjei című könyv. Aki józan paraszti ésszel éli az életét és kicsit jártasabb a konyhai munkálatok terén, csöppet szájbarágósnak érezheti a bevezetőszövegeket, amelyekben többször is kihangsúlyozzák, mennyire más az, amikor a gyerekünk otthon készített friss ételt ehet a bolti pépek helyett, ráadásul különösebb készségek sem kellenek az elkészítésükhöz - ezekre bólintsunk egyet, és lapozzunk az érdekesebb részekhez.A receptek rendszerezve vannak az ajánlott életkor szerint hat hónapos kortól két éves korig, az egyes ételekről pedig megtudhatjuk, hogy mennyi kalóriát, zsírt, cukrot, vitamint tartalmaznak, vagy például azt, hogy fagyaszthatóak-e vagy sem. Sokféle zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét vonultat fel a könyv, a magyar fordítás pedig kicsit az itteni viszonyokra is gondol, mikor megjegyzi, hogy az avokádót vagy a papáját váltsuk ki céklával. Minden betöltött hónappal egyre többféle élelmiszert kóstoltathatunk meg a kicsivel, erre vonatkozóan több táblázat is szerepel a könyvben, sőt, tanácsokat is kapunk az etetéssel kapcsolatban felmerülő problémákra.

Az első ételek értelemszerűen pépek és pürék, a későbbiekben viszont szendvicsek, tészták, rántották és kekszek is felbukkannak. A hozzávalók listája is színesedik: tofu, kuszkusz, tejtermékek, húsfélék, halak, csonthéjasok épülhetnek a kicsi étrendjébe.

Egy egész fejezetet szentelnek az olyan fogalmak megmagyarázásának mint a fehérje, szénhidrát, rost, vitamin, zsír, ásványi só stb., ill. leírják, hogy mindezekből mennyire van szüksége egy kisbabának az egészséges fejlődéshez. Egy könnyen áttekinthető táblázat szétírja a zsírban oldódó vitaminokat és az élelmiszereket, amelyek ezeket tartalmazzák, ill. azt, hogyan vehetjük észre, ha gyermekünk hiányt szenved belőlük. Elsőgyerekes szülőként nekem még az is praktikusnak tűnik, hogy a táblázat kitér arra is, hogy az adott vitaminokat adott életkorokban milyen forrásból tudjuk bebiztosítani a bébinek. (Tehát pl. az A-vitamint 6-11 hónapos korban sárgarépa vagy tökfélék fogyasztásával tudjuk bevinni a szervezetbe, de 12-24 hónaposan már spárgával vagy zöldborsóval is próbálkozhatunk.) Szót ejtenek a vízbevitelről, a különféle tejekről és tejpótlókról, elhízásról és ételallergiáról, fogzásról és a fogmosásról is.

Egy, a témát egész alaposan körüljáró kézikönyvről van szó, és úgy gondolom, hogy a Babakonyha remek kiindulópont egy kezdő anyukának, egy kezdő anyukának kezdő konyhai ismeretekkel pedig még inkább. Ezenfelül praktikusnak bizonyulhat akkor is, ha a szomszéd néni újfent értetlenkedve magyarázza, hogy az ő gyerekei ennyi idősen már háztartási kekszet ettek.


*

Karin Knight & Tina Ruggiero: Babakonyha - A világ legjobb receptjei, Kossuth Kiadó 2012
A magyar változat megvásárolható többek közt egyenesen a kiadónál vagy a Bookline-on.

*

Karin Knight & Tina Ruggiero: The Best Homemade Baby Food on the Planet, Fair Winds Press, 2010
A könyvnek saját honlapja is van, ahol a bal oldali linkek közül az érdeklődők kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb online könyvesboltot, és megrendelhetik az eredeti angol változatot.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter