Szendvicskenyér

április 11, 2013

Sürgősen szendvicskenyérre volt szükségünk egy Michel Roux Jr. projekthez, olyan puha, kalácsszerűre, amiről azt hittem, hogy otthon nem igazán előállítható, ugyanakkor a boltiakat túl műnek éreztem ahhoz, hogy egy gondosan megalkotott receptet csak úgy agyoncsapjak a vattaszerű, adalékanyagos tésztájukkal. Így történt tehát, hogy Michel Roux Jr. konfitált kacsa receptjéhez segítségül hívtuk Michel Roux Jr. szendvicskenyér receptjét, amely olyannyira egyszerűen elkészíthető és finom, hogy külön posztba kellett foglalnom. A belseje puha, a héja nem túl kemény, ahogy a neve is mondja, pirítóshoz és szendvicshez tökéletes.

Az ilyen típusú szendvics- vagy toastkenyerekről egyébként sokáig Tom és Jerry jutottak eszembe, tudjátok, mikor Jerry általában két szelet kenyér közt találta magát, aztán minden esetben megmenekült.  Hozzávalók (egy püspökkenyér sütőformához):
  • 20 g méz
  • 25 g olvasztott vaj
  • 350 ml tej
  • 10 g friss élesztő
  • 500 g liszt (használtam már finomlisztet, simalisztet, T-650 kenyérlisztet, teljes kiőrlésű búzalisztet többféle arányban, minddel sikerült eddig)
  • 10 g só
  1. A tejet megmelegítjük, egy keverő- vagy dagasztótálba öntjük a vajjal és a mézzel együtt, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, és megvárjuk, míg az élesztő habosodni, dolgozni kezd.
  2. Hozzászórjuk a lisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk. Én általában egy kenőkéssel összekutyulom a masszát, és mikor már gyúrható, kifordítom a gyúródeszkára, és kézzel folytatom a dagasztást addig, míg a tészta teljesen összeáll: ruganyos, kevésbé ragadós gombócot kell kapnunk. A képen látható kenyeret 200 g T-650 kenyérlisztből és 300 g teljes kiőrlésű búza simalisztből készítettem.
  3. A tésztát lefedjük a tállal, és egy órát kelni hagyjuk. Ezután újra átgyúrjuk párszor, a sütőforma méretéhez igazítjuk, majd belehelyezzük, és újabb egy órát kelesztjük. Közvetlenül a sütőbe helyezés előtt éles késsel bevagdossuk a felületét.
  4. 220 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra állítjuk, és további 25-30 percig sülni hagyjuk.

zöld-sárga-zöld: borsókrém, tojásos kenő, jégsaláta

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter