Konfitált kacsacomb

április 08, 2013

A legjobb dolog, ami egy kacsával történhet nem más mint a konfitálás. Idegen hangzása miatt francia úri lakomaelemnek is hihető, pedig egy egyszerű paraszti tartósítási módszerről van szó: az adott húst (liba, kacsa, tyúk, gyöngytyúk, nyúl stb.) egy napig sóba teszik, majd 2 órát zsírban sütik. Az így elkészített hús nemcsak ellenállhatatlanul puha és omlós, hanem az azt ellepő zsír miatt tartós is lesz.

A hozzávalókban most azokat a mennyiségeket adjuk meg, amelyekkel legutóbb dolgoztunk, de a lényeg az, hogy mindig annyi sót és zsírt szerezzünk be, amennyi ellepi az adott húsmennyiséget, amit sütni készülünk.

Hozzávalók:
 • 2 kacsacomb
 • 300 g kacsazsír
 • 1+1 gerezd fokhagyma
 • néhány ág kakukkfű
 • 1 kg só (legfeljebb)
 • bors
 • babérlevél
 1. A kacsacombokat megmossuk, szárazra töröljük, majd bedörzsöljük frissen tört borssal.
 2. Egy edénybe kiszórjuk a só felét, az egyik fokhagymagerezdet félbevágjuk, ezt is a sóra tesszük a babérlevéllel és a kakukkfűvel együtt, majd erre ráhelyezzük a combokat, bőrös oldalukkal felfelé, a maradék sóval pedig befedjük az egészet.
 3. 24 óra elteltével kivesszük, lemossuk és megtöröljük őket.
 4. A kacsazsírt felmelegítjük, és mikor már folyékony, belehelyezzük a combokat és egy egész fokhagymagerezdet, lefedjük az edényt, és 200 fokos sütőbe tesszük 2 órára. Fontos, hogy a zsír teljesen ellepje a combokat. A hús ezáltal teljesen megpuhul, kellemesen sós ízű lesz, és szinte leolvad majd a csontról.
 5. Sütés után kivesszük a kacsát a zsírból, és akár azonnal fogyaszthatjuk is. Ha viszont későbbre tartogatjuk, szűrjük át a zsírt, ezután helyezzük vissza a húst, és tároljuk hűvös helyen, így hónapokig eláll.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter