Scotch egg - skót tojás

március 31, 2013

A húsvétra hangolódás jeleképp megmutatjuk, milyen volt az első próbálkozásunk a skót tojással. Angolszász területeken népszerű ez az étel, amely keletebbi megfelelőjének a Stefánia szelet tűnik. Nem áll tehát tőlünk sem távol a főtt tojás és a darált hús párosítása, sőt, ha beleszámítjuk, hogy a skót tojást gondosan bepanírozzák és kisütik, egyből közelebb kerül egy közép-európai ember szívéhez is. A lényeg, hogy finom, és nem olyan macerás az elkészítése, mint az első ránézésre tűnik. 


Hozzávalók:
  • tetszőleges mennyiségű tojás
  • tojásonként 60 g darált sertéslapocka (vagy lapocka, szalonna, császárhús keveréke)
  • só, bors, paprika (füstölt paprika vagy cayenne-i bors), esetleg kevés mustár
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
  • olaj
  1. A tojásokat megfőzzük. Ha szeretnénk, hogy a sárgája a sülés után is krémes maradjon, vegyük le a fazekat a lángról, mikor a víz forrni kezd, 3 percig hagyjuk állni, majd szedjük át a tojásokat egy jeges vízzel teli tálba, hogy a főlési folyamatot megállítsuk - Heston Blumenthal után szabadon. 
  2. A húst és a fűszereket mixerrel pépesítjük. Miután a tojások kihűltek, megpucoljuk, és ezzel a húsos masszával egyenként és alaposan bevonjuk őket. 
  3. Bepanírozzuk (én kétszer paníroztam minden tojást, és szép, ropogós kérgük lett így), és a hűtőbe tesszük őket legalább negyed órára dermedni. 
  4. Forró, 190 fokos olajban aranybarnára sütjük őket. Ezen a ponton csak óvatosan, gyorsan átvált aranybarnából sötétbarnába :)
  5. 200 fokos sütőben további 10 percet sütjük őket, hogy a hús is kellőképp átsüljön.
4-5 tojás elkészül egy órán belül, a legtöbb időt értelemszerűen a panírozás veszi el. Mindenesetre ez egy olyan étel, ami azon túl, hogy látványos és finom, előre elkészíthető és lehűthető, megsütni elég akkor, amikor épp megkívánunk egyet. Én két adagban sütöttem őket, az első adagot frissen, ezt salátával ettük, a másikat csak másnap főzelékhez.

Tipp: A húst osszuk el annyi darabra, ahány tojással dolgozunk, készítsünk belőlük gombócokat, lapítsuk ki őket, és ebbe a "húslapba" könnyen becsomagolhatjuk a tojásokat.

A hús tekintetében is el lehet rugaszkodni ettől az alaprecepttől, scotch egg készülhet kacsa- vagy szarvashúsból is, tetszőleges húskeverékekből vagy vega verzióban, hummusszal, céklakrémmel vagy más zöldséges masszából.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter