Csirkemell mint szinonimum

március 25, 2013

Böjt van és fogyókúraidőszak, az emberek tisztítónapokat tartanak meg új életet kezdenek, legalábbis ezt sugallják a tévé életmóddal foglalkozó műsorai, valamint az internetes és a nyomtatott női magazinok. Ami pedig különösen összeköti ezeket a fórumokat, az a csirkemell.


A média és én ezügyben két teljesen különböző véleményen vagyunk. Nem hiszem el nekik, hogy a csirkemell az egészséges életmód szinonimája lenne (különösen az a gyorshizlalt nagyüzemi, amiről annyit cikkeznek). Kétkedve nézem Rubint Rékát és Stahl Juditot, ahogy kockára vágott csirkemellet pirítanak meglepő gyakorisággal, és nem tartom természetesnek azt sem, ahogy a februári riportműsorban bemutatott teltebb fiatalasszony csirkemellcsíkokat sütött, majd azt paradicsomsalátával fitnesszmenüként tálalta és ajánlotta minden fogyni vágyó sorstársának.

Nem a csirkemell ellen beszélek, a csirkemell egy jó dolog sok előnnyel: könnyen beszerezhető, gyorsan elkészíthető, remek fehérjeforrás, nincs markáns íze, és ezért szinte mindennel finom, ezerféleképp lehet fogyasztani. Az írásom apropóját a félrecsúszott részletek képezik, amik felett elsiklani látszik az a sok csatorna, ahonnan a fitnesszcsirke-életstílus árad a népre.

A falusi parasztész hozza elő az első pontot: hol a csirke többi része? Bár a véleményem bárminemű táplálkozástudományi szaktudás nélkül írom, nem hinném, hogy kevésbé lenne egészséges a comb vagy a csontokból és aprólékokból főzött leves. A csirkének mégis csak a melle szerepel a diétás receptekben.

Az ilyen receptek pedig általában salátával kínálják az ominózus mellet. A fent említett riportban szereplő paradicsomok mindennek tűntek, csak egészségesnek és étvágygerjesztőnek nem. Kemény húsúak, fehéres-rózsaszínesek, és feltételezem íztelenek is voltak, de ezzel kapcsolatban már egyszer értetlenkedtem. Az ember fejébe nem ilyen értelmetlen közhelyeket kéne sulykolni (egészséges étkezés és fogyás = natúr csirkemell salátával), hanem ötleteket és variációkat adni a szezonális étkezésre.

Citromos-fokhagymás sült csirke, a kép forrása recepttel itt: Édes és keserű
Egészségesen és változatosan egész évben lehet főzni, de ehhez kétségkívül kell egy olyan információs csatorna is, ahol azok, akiknek nem szenvedélyük a konyha, útmutatást kapnak, és megtudhatják, hogy minek mikor van szezonja, mi mikor a legfinomabb, és hogy nemcsak a nyers és párolt zöldség az egészséges.

A főzelék például ugyanolyan remek étel, mint egy jól összerakott saláta, akár ugyanolyan gyorsan is elkészülhet, csak nem sok liszttel kell sűrűre főzni, attól se jobb íze, se nagyobb vitamintartalma nem lesz. A paradicsomot télen és tavasszal befőtt, konzerv, vagy szárított formájában használnám levesekhez és mártásokhoz. Sok fehérjét tartalmaznak a hüvelyesek is (főzeléknek, salátának is jól beválnak), a csonthéjasok és mindenféle magvak finomak salátában, péksüteményben vagy krémlevesben egyaránt.

Azok a tévéműsorok és cikkek, amikbe hellyel-közzel belefutok, számomra olyan idegenszerű tanácsokat adnak, amelyeket én nem tudnék örömmel és hosszútávon követni, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Nem azt kéne tehát sugallni úton-útfélen, hogy vannak dolgok (csirkemell), amik egészségesek, és vannak dolgok (mondjuk magasabb zsírtartalmú tejtermékek vagy a kenyér), amik nem egészségesek és kerülendők, hanem hogy minden jó, ami:
  • megfelelő forrásból jut el hozzánk (nagyüzemi vs. kisebb gazdálkodásból származó csirke, ketreces tojás vs. szabadtartásból származó tojás) 
  • megfelelő minőségű (tartós zsírszegény tej vs. tejeskocsiról vagy tejautomatából vásárolt tej, 12%-os kakaótartalmú csokiszelet vs. 75%-os csokoládétábla) 
  • megfelelő mennyiségben fogyasztjuk 
  • megfelelő időközönként fogyasztjuk 
  • megfelelően és változatosan elkészítve fogyasztjuk 
Aki éjjel-nappal, télen-nyáron csirkemellet eszik, még ha minden alkalommal másképp is készíti el, biztosan megunja. Egyféle élelmiszert fogyasztani heti több alkalommal nem túl izgalmas, és nyilván a szervezetünknek sem kívánatos – nem hiszem, hogy egészséges lenne gyakran ugyanazt enni. Az étkezésnek szerintem élvezetnek kéne lennie, még ha valaki diétázik is, ennek pedig alapfeltétele a változatosság.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter