Gondolatok egy decemberi paradicsom felett állva

január 07, 2013

Az alábbi értetlenkedésem témája már hetek óta kavarog a fejemben, és bízom benne, hogy most sikerül egy egésszé gyúrnom, és még hiteles is lesz annak ellenére, hogy az ősz elmúltával a blogon nem sok téli zöldséges recept jelent meg.

Naschmarkt, Bécs, 2012. ősz

Feltűnt, hogy anyu paradicsomot és fejes salátát vásárol decemberben. Később az üzletekben már az is feltűnt, hogy mások is ezt vásárolják kiegészítve némi paprikával is. Gyerekkoromban persze ez még nem volt így, a szüleim gyerekkorában pedig minden kétséget kizáróan még csak a gondolata sem merült fel a téli paprikának, mostanra viszont a helyzet falun is elég gyatrának tűnik. Rövid eszmecsere után tisztáztuk - anyu meg én -, hogy ez tényleg értelmetlen, annak a rózsaszín kemény paradicsomnak se íze, se sok tápértéke nincsen, egyszerűen megszokásból eszik, merthogy valami zöldség azért mégiscsak kell az asztalra ilyenkor is.

Szeretném, ha ez csak egy felejthető, két generáció közti őrült kitérő lenne a táplálkozáskultúránkban, és az én gyerekeimnek már nem lenne igényük epret, barackot, zöldsalátát vagy paradicsomot fogyasztani ilyenkor. Ugyanis akárhogyan is közelítem meg a témát, nem látom szükségét és értelmét a nyári zöldségek fogyasztásának akkor, amikor a természet egy szintúgy változatos téli zöldségrepertoárral is szolgál.

Tesco, Galánta, 2012. ősz

Káposzta, cékla, répa, petrezselyem, paszternák, tök, zeller, krumpli, kel, kelbimbó, póréhagyma, fokhagyma, lencse, bab, alma, dió, mogyoró, gesztenye, csipkebogyó, mák, savanyúságok, nyáron eltett befőttek, aszalt gyümölcsök, szárított gombák, vagy különböző magok csírái szerintem egészen vátozatos étrendet tudnak nyújtani télen. Néhány szupermarketben tett látogatásom viszont eléggé elbizonytalanított. Úgy érzem igazságtalanul háborgok mások szokásain néhány láda céklával, zellerrel, tökkel meg almával a pincénkben, ami a saját kertünkben termett, ha az egyszeri városlakó a környezetemben csak import paprikához tud hozzájutni. Végigjártam a szomszédos város beszerzőhelyeit, és - hogy a kereslet hiányában vagy más oknál fogva, nem tudom - azt láttam, hogy felénk nem kapható kelbimbó, cékla, tökfélék, nem kínai penészes gesztenye, ellenben egy adott helyen hétféle paprika és kétféle paradicsom közül lehetett válogatni. A paprika- és paradicsomválasztékot önmagában még nem tartanám ellenséges jelenségnek, de az idényzöldségek hiányában már-már félelmetesen műen hatnak. Naivan még bízom benne, hogy nem országos jelenségről van szó. 

Szóval továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy mindent a maga idejében fogyasszunk, de ilyen körülmények közt azt is megértem, hogy a Tesco vér és harc nélküli forradalommal átvette a nép evéskultúrája feletti hatalmat, és most Szlovákia lakossága teljesen önkéntesen, a decemberi paradicsom vitamintartalmába vetett hittel megduplázza az éves paradicsomfogyasztását. Ez nyilván egy előkelő helyhez juttat majd minket az uniós statisztikákban is.

Amennyiben valaki úgy gondolná, hogy a gesztenye csak sütve jó, a cékla befőttnek való, és a zellert sem tudja hogyan beépíteni az életébe, jöjjön vissza a következő hetekben, elkezdünk dolgozni a probléma orvoslásán, és olyan téli receptekkel jelentkezünk majd, amik garantáltan szezonálisak és finomak is. 

Ez is tetszhet

3 megjegyzés

  1. Pedig milyen jó a téli lecsó... Na jó, csak vicc volt :) Alapvetően nagyon igazad van, ráadásul a téli zöldségeknek "hangulatuk" is van. Meg a jó kolbászos-tejszínes újévi káposztalevesnek is :)

    VálaszTörlés
  2. Ritkán vásárolunk üzletből paradicsomot mivel a kertben túl sok is terem belőle. De ha véletlenül "gyári" paradicsom kerül a hűtőbe, rettegve nyúlok hozzá!

    VálaszTörlés
  3. No, örömmel olvasom, hogy mások is hasonlóan gondolkodnak :)

    VálaszTörlés

Itt követhetsz minket

Twitter