Citromtorta

november 26, 2012

Sanya életében először készített süteményt, pontosabban tortát, merészen kikerülve ezzel a piskótakészítés abécéjét és egyéb kezdeti nyavalyákat. Teljes sikert aratott, így a lehető legnagyobb lelki nyugalommal ajánljuk minden kezdő hobbicukrásznak is.

Heston Blumenthal citromtortája következik férfiszemmel.


Hozzávalók a tésztához:
 • 300 g simaliszt
 • 140 g vaj
 • egy csipetnyi só
 • 1dl víz
A tészta elkészítése:
 1. Vágd fel a vajat egy ujjnyi kockákra, és helyezd a liszttel együtt a mixerbe.
 2. 15-20 másodpercig mixeld, hogy egyenletesen összekeveredjenek.
 3. Helyezd a keveréket egy tálba, az ujjaddal csinálj a közepében egy kis lyukat, öntsd bele a víz felét, és kezdd el gyúrni a tésztát. Fokozatosan öntsd hozzá a többi vizet. Egy decinél azonban sose többet, a vajas tészta egyébként is tapadós, ha sok vizet adsz hozzá, akkor ragadni fog, és használhatatlan lesz.
 4. Ha összeállt a tészta, helyezd a nyújtópadra, és gyúrd még egy percig, majd fóliázd be, és helyezd 15 percre pihenni a hűtőbe.
 5. 1 euró vastagságúra nyújtsd ki a tésztát (nekünk láthatóan vastagabbra sikeredett:), majd helyzd bele a sütőformába. Villával bökdösd meg az alját, és helyezz rá valamilyen nehezéket, hogy a tészta ne keljen föl. (Mi sütőpapírral letaraktuk, és köveket szórtunk rá.) 190 ºC-ra előmelegített sütőben 25 percig süsd, ezalatt készítsd el a citromkrémet.

Hozzávalók a citromkrémhez:
 • 5 nagyobb citrom
 • 9 db jó minőségű tojás
 • 390 g cukor
 • 300 ml tejszín (min. 30%-os)
 • vaníliarúd, vaníliaeszencia vagy vaníliáscukor
 • konyhai hőmérő
Elkészítése:
 1. Reszeld le a citromok sárga héját, majd facsard ki őket. (A bolti citromokat alaposan mosd meg!)
 2. Add hozzá a kilenc tojást.
 3. Egy edénybe önts vizet, tedd a tűzhelyre, majd helyezd bele a citromos-tojásos keverőtálat. Vigyázz, hogy a víz ne érjen hozzá a keverőtálhoz.
 4. Közepes lángon, vízfürdő felett megállás nélkül habard a citromos tojást, és folyamatosan öntsd hozzá a cukrot, majd a teszínt (amiben előre elkeverted a vaníliát).
 5. Amikor a krém eléri a 60 ºC-ot, szűrd le egy kancsóba.

A torta befejezése:
 1.  A 25 percnyi sütés letelte után vékony rétegben kend be a krém egy kis részével a megsült tészta belsejét, és további 10 percre tedd vissza sülni. Ez a vékony krémréteg eltömíti az esetleges lyukakat és repedéseket.
 2. A további 10 perces sütés után a citromkrémet öntsd a megsült tésztába.
 3. Csökkentsd 120 ºC-ra a sütő hőmérsékletét, és addig süsd benne a tortát, amíg a krém el nem éri a 70 ºC-ot. (kb. 20 perc alul-felül sütésen)
 4. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd tedd pár órára a hűtőbe.

Tippjeink:
 • Tésztasütésnél lnehezékként használhatunk pénzérméket, köveket, babot, pitesúlyt stb. A lényeg, hogy sütőpapiron legyenek vagy egy kis zsákban, hogy ne kerüljenek közvetlen érintkezésbe a tésztával.
 • Minél vastagabb a torta széle, annál nehezebb lesz vágni és rágni, gondolj erre a nyújtás közben.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter