Angel food cake

november 09, 2012

Angel food cake, avagy ilyennek képzelték az angyalok eledelét a 19. században, de ezt az ember igazán csak akkor érti meg, mikor beleharap a sütibe. Olyannyira puha ugyanis, hogy nem is találok megfelelő hasonlatot rá, mindenesetre azt hiszem, ez a leglégiesebb, leghabkönnyűbb sütemény, amit valaha ettem.

Van azonban két hátránya: 12 tojásfehérje kell hozzá és egy speciális, nálunk nem igazán kapható angel food cake forma, aminek hiányában én egy kuglóf- és egy püspökkenyér formában sütöttem, ezekből azonban csak bajosan lehetett kikaparni a kész süteményt. (Több helyen is olvastam egyébként, hogy az angel food cake sütőformáját még véletlenül se vajazzuk ki.) 

A tojásfehérjék összegyűjtésére pedig a fagyasztós módszert használom: ha egy recepthez csak tojássárgájára van szükségem, a fehérjét lefagyasztom későbbre. Minden alkalommal előkapom a mélyhűtőből a fehérjés csészét, hozzáütöm a friss fehérjét, majd visszateszem. Egy hónapot mindenképp kibírnak így, ha pedig már elég összegyűlt, keresek egy fehérjés receptet.


Hozzávalók:
 • 12 tojásfehérje
 • 130 g simaliszt
 • 100 + 100 g kristálycukor
 • 1/2 tk. só
 • 2 tk citromlé
 • 1/2 tk. vaníliakivonat (vagy vanília valamilyen formában)
 1. A sütőt 180 fokra állítjuk.
 2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, 100 g cukrot és a sót.
 3. Egy nagyobb tálban robotgéppel (közepes fokozaton) keverni kezdjük a fehérjét, és mikor habosodni kezd, hozzáöntjük a citromlevet. Tovább mixeljük, és apránként 100 g cukrot is beleszórunk. Ügyeljünk arra, hogy ne kemény habbá verjük, az állaga maradjon lágy és krémes.
 4. Apránként hozzászórjuk a száraz hozzávalókat is, de ekkor már egy fakanállal vagy spatulával forgatjuk össze őket, alaposan, nehogy lisztcsomó maradjon a tésztában.
 5. Sütőformába öntjük (az állaga inkább habos, mint tésztaszerű), és 40 percig sütjük.Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter