Sáfrányban pácolt aranydurbincs lencsesalátával

október 15, 2012

A héten megnéztük, milyen a halkínálat a pozsonyi Metróban, és kellemesen meglepődtünk. Semmiből sincs sok, ez igaz, viszont minden friss, és az országhoz meg Pozsonyhoz mérten is egész nagy a választék. Jó érzés volt azt is látni, hogy milyen sokan vásároltak halat vagy kagylót, és hogy kérdéseikre érdemi választ is kaptak az emberek. Hosszas töprengés után két darab aranydurbincsot (vagy aranykeszeget) vettünk. (Szlovákul pražma, angolul seabream.) Darabja 4€ körüli összegre jött ki, és ez két emberre elég. A fejeket, csontokat és egyéb nyesedéket lefagyasztottuk, és amint az időnk engedi, halalaplevet főzünk belőle.

Az egyik halunkat beirdalva, sózva, borsozva tepsin megsütöttük negyed óra alatt, a másikat pedig az alábbi recept alapján készítettük el.
Az édeskrumpli nyugodtan kiváltható sütőtökkel is, mind színben, mind pedig ízben hasonlítanak egymásra.Hozzávalók 4 személyre:
 • 2 aranydurbincs (vagy 4 filézett szelet)
 • 2 kk. sáfrány
 • olívaolaj
 • 750 g zöldlencse
 • 3 kisebb édeskrumpli
 • 1-2 csili 
 • 1 kis csokor metélőhagyma
 • tökmagolaj
 • só, bors

 1. Olívaolajat öntünk egy tálba, és elkeverjük benne a sáfrányt. Ebbe a keverékbe helyezzük a beirdalt bőrű halszeleteket. Az olaj mennyisége a táltól is függhet, a lényeg, hogy épp csak lepje el a halat. Hat órán át hűtőben állni hagyjuk. A lencsét legfeljebb egy órával a főzés előtt beáztatjuk.
 2. A salátához sós vízben megfőzzük a lencsét, a krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, és szintén sós vízben puhára főzzük. Ezalatt felaprítjuk a snidlinget és a csilit, amit a főtt lencsével és krumplival összeforgatunk. Tökmagolajjal igazán finom. 
 3. Felforrósítunk egy serpenyőt (nagyon forróra), és sütni kezdünk. A hal bőrös fele legyen alul, és ne használjunk semmilyen zsiradékot, a halszeleten megmaradt olajas pác tökéletesen megfelel erre a célra. Mikor a háromnegyede "kifehéredett" (esetünkben a sáfrány sárga színe miatt ez annyira nem látványos), megfordítjuk, és lekapcsoljuk alatta a lángot. A serpenyő maradék hője épp elegendő ahhoz, hogy kellően megsüljön. Az egész művelet nem tart tovább 3-4 percnél, ennyi idő alatt szépen megpirul a bőr, és megsül a hús.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter