A tökéletes sült csirke

szeptember 09, 2012

Hozzávalók:
 • 1 csirke
 • friss kakukkfű
 • citrom
 • vaj
 • só, bors
 • fokhagyma


Elkészítés:
 1. Előző este áztassuk be a csirkét sós vízbe. Egy liter vízbe 20g sót tegyünk(!).
 2. Sütés előtt vegyük ki a csibét a vízből, és töröljük szárazra. Tömjük meg gazdagon kakukkfűvel, citrommal és fokhagymával. A bőrét gazdagon sózzuk és borsozzuk meg.
 3. Forrósítsuk fel a sütőt 90-100 fokra.
 4. A csibe súlyától függ, hogy mennyi ideig sütjük. A több, mint egy kilós baromfit kb. két és fél órán keresztül sütöttem. Mi hőmérővel ellenőriztük a hús átsültségét.
 5. A hőmérőt szúrjuk a csibe mellébe (a legvastagabb húsba), ha 65 fok felett van a hús, akkor már (rózsaszín és) fogyasztható. A tökéletesen átsült hús kb. 75 fokos. E hőmérséklet fölé azonban nem érdemes sütni, mert kiszárad. 
 6. Vegyük ki a csibét a sütőből, és hagyjuk pihenni kb. 35-45 percig. Mivel lassan sült, ezért nem lesz ropogós a bőre és nem is illatozik annyira.
 7. Melegítsük elő a sütőnket 300 fokra.
 8. Szobahőmérsékletű vajjal vastagon kenjük be a csibe bőrét, majd helyezzük vissza az előmelegített sütőbe. 10 percig sütjük, amíg a bőre aranybarnára és ropogósra nem sül.Az eredmény? Zamatos sült hús. Néhány személyes meglátás a végére:

A recept eléggé eltér a megszokott "egy órási" sütéstől. A lassú sütés nem a mi ötletünk, hanem Heston Blumenthalé. A lényege, hogy ne süssük ki a hús víztratalmát.  Ügyeljünk a hőmérsékletekre, mert könnyen túlsüthetjük.

Sokan mondják azt, hogy a csibe húsa száraz. Ez nem igaz, nagyon is rostos és zamatos, csak nem szabad túlsütni.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter