Sajt

augusztus 30, 2012

A vajköpülés után felbuzdulva nekiálltunk a sajtkészítésnek is, és meglepetésünkre nem is volt olyan nehéz, sőt, cirka tíz percet igényelt tőlünk az egész, csak nézni kellett, leszűrni, aztán súlyt keríteni és sajtolni. Innentől már a ´sajt´ szó eredete is világosabb számunkra.
Hozzávalók kb 250-270 g sajthoz:
  • 2 liter friss tej - mindenképpen házi, a boltban kapható tejek erre sajnos nem alkalmasak
  • 2 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál só

  1. A tejet feltesszük a tűzhelyre, és közepes lángon addig főzzük, míg habosodni nem kezd. 
  2. Abban a pillanatban, mikor épp kifutna a lábasból, levesszük a lángról, és beleöntjük az ecetet, valamint megsózzuk. Kb. tíz percig állni hagyjuk, ezalatt az ecettől és a sótól apró rögök képződnek a tejben.
  3. Egy konyharuhán átszűrjük, és beállítjuk a sajt állagát: ha puhább, kenhető sajtot szeretnénk, már el is készültünk, mi viszont alaposan kifacsartunk belőle minden nedvességet, és konyharuhába csavarva egy kis edénybe helyeztük, majd vasból készült súllyal (ez persze kiváltható bármilyen nehezebb tárggyal) egy éjszakán át sajtoltuk. Így másnapra kemény, vágható sajtot kaptunk. 


Azt hiszem legközelebb egy kicsivel több sót teszünk bele, és majd kipróbáljuk zöldfűszerekkel is, snidlinggel vagy rozmaringgal. Egy produktívabb napunkon pedig diót is törünk bele vagy készítünk egy olívás változatot.

Ez is tetszhet

2 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter