Wellington marhahúsból

július 30, 2012

Hozzávalók 8 személyre:
 • 1,5kg marhasteak, bélszínből ideális, mi hátszínt használtunk
 • 0,5kg gomba
 • 20 szelet pármai sonka
 • angol mustár
 • só, bors
 • olivaolaj
 • 1 tojás
a tésztához:
 • 25 dkg liszt
 • 25 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
 • két kiskanál só
 • kb. 1,5 dl hideg víz


 1. A húst gazdagon sózzuk és borsozzuk meg. Tűzforró serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg (a hússütésről bővebben itt olvashatsz). Miután megsült, tegyük félre pihenni. Pár perc után minden oldalról kenjük be a mustárral, és hagyjuk kihűlni.
 2. Eközben készítsük el a tésztát: a lisztet, vajat, sót és vizet összedolgozzuk, majd a hűtőbe tesszük negyed órára, hogy megdermedjen.
 3. Tisztítsuk meg a gombákat, helyezzük őket egy mixerbe, sózzuk és borsozzuk meg, majd pépesre daráljuk. A pépet kaparjuk ki egy serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el főzni. Addig tartjuk a láng fölött, amíg ki nem fől a gombából a nedvesség/víz.
 4. Húzzunk ki egy fóliát, sorban, egymást kissé fedve helyezzük rá a sonkaszeleteket (annyit, hogy körbeérje a húst). Nagyon kevés borssal szórjuk meg, majd helyezzük rá a gombapépet, és egyengessük szét az egész sonkán. Helyezzük rá a húst, és óvatosan csavarjuk köré a sonkát. Ezt követően ne vegyük ki a fóliából, hanem még inkább tekerjük rá azt, olyan feszesre, amilyenre csak lehet. A befóliázott húst tegyük 20 percre a mélyhűtőbe, hogy elnyerje végső alakját.
 5. A tésztát kb. fél centi vastagságúra sodorjuk ki, vegyük ki a húst a hűtőből, és helyezzük a tésztára. Finoman hajtsuk rá a tésztát a húsra, és zárjuk össze minden oldalát, hogy teljesen körbezárja a húst.
 6. A tészta tetejét kenjük meg felvert tojássárgával, csíkozzuk meg a kés hátuljával, és gazdagon szórjuk meg nagyszemű sóval.
 7. Legalább 25 percig sütjük, amíg a felső része aranybarna nem lesz, persze ez tovább is eltarthat, attól függően, hogy mennyire szeretnék átsütni a húst. A legfinomabb akkor, ha a közepe még rózsaszín és szaftos.
Tálaláskor legalább két ujjnyi vastagságú szeleteket vágjunk.


Személyes tapasztalatok:
Wellingtont sokkal nehezebb készíteni, mint ahogy gondoltam. Én két hatalmas hibát követtem el, a jövőben érdemes ügyelni ezekre a részletekre:
1) Nem jól ítéltem meg a húsok hőmérsékletét. Az egyik hús well done-ra, a másik mediumra sült meg.
2) Nem ügyeltem eléggé a kisülő levekre. A tökéletes Wellington sikere, hogy a gomba teljesen száraz legyen, valamint, hogy a pármai sonka teljesen körbeölelje a húst és, hogy gátat képezzen a kifolyó levek ellen, így a tészta száraz és ropogós maradhat.

Ez a nyolc fős vacsora négy órán keresztül készült. Azt hittem két óra alatt meglesz, de a hűtés miatt eléggé elhúzódott. Ha nagyobb társaságnak főznél Wellingtont, akkor kezd el már az előző nap, csomagold be a húst, tedd a hűtőbe, másnap pedig már csak csomagold be a tésztába, és süsd meg.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter