Cseresznyelekvár

június 12, 2012

Amennyiben a dzsem és a lekvár közti különbséget az állag jelenti, és a lekvár a folyékonyabb, a dzsem pedig a zselésebb, úgy a címet is módosíthatnánk Csereszenyelekvár és -dzsemre.

Kétféle módszerrel és alapanyaggal dolgoztunk ugyanis, teszteltük, hogy milyen különbségek mutatkoznak házi és házi készítmények közt:
Az első esetben a cseresznyét Dr. Oetker zselésítő cukorral kevertük (Super želírovací cukor 3:1), másodszorra pedig csak cukrot adtunk a gyümölcshöz. A különbség mind ízben, mind pedig állagban szembetűnő, bár meg kell jegyezni, hogy mindkét alkalommal eltérő arányokkal főztünk.


1. Cseresznyelekvár Dr. Oetker pektines cukorral
Szétnéztünk a helyi élelmiszerüzletben, és kiválasztottuk a legártalmatlanabbnak tűnő befőzéshez ajánlott adalékot, a pektines cukrot. A leírás szerint másfél kiló gyümölcshöz ajánlanak fél kiló zselésítő cukrot. A csomagolás alapján az 500 grammos kiszerelés a következőket tartalmazza (szabad fordításban): cukor, zselésítő anyag (pektin), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), konzerválóanyag (szorbinsav), növényi eredetű zsír, penészedést gátló szer (zsírsavak mono- és digliceridjei)

Ezen az oldalon számos adalékanyag megtalálható az E-s számával és rövid megnevezésével.

4,5 kg magozott cseresznyét két lábasban feltettünk főni a tűzhelyre, és hogy meggyorsítsuk a munkánkat, botmixerrel nagyjából pürésítettük is. Folyamatos keverés mellett lassan besűrűsödött, és mikor már elég krémes állagú lett, hozzászórtunk 1 kg pektines cukrot. Körülbelül 5 percig kevertük, majd hagytuk fellforni, és rotyogósan, tűzforrón 3-4 decis csavarós üvegekbe töltöttük, szinte csurdultig. (Az üvegeket és azok fedőit közvetlenül használat előtt, mosogatógépben mostuk el 40 fokon, és alaposan eltöröltük.)

Fontos, hogy egy morzsa se kerüljön se az üvegbe, se a lekvárba, mert több órás munkánk veszik kárba, mikor az idővel elkezd bomlani a befőttben.

A fedőket erősen rácsavartuk az üvegekre, majd felfordítva őket, kupakkal lefelé százar dunsztba tettük a lekvárokat. (konyharuhára, szorosan egymás mellé helyezett üvegek pokróccal és törölközőkkel bebugyolálva) Így még egy nap eltelte után is meleg marad a lekvár, lassan hűl ki, és a saját hője által sterilizálódik.

A 4,5 kg gyümölcs és 1 kg cukor körülbelül másfél liter dzsemet eredményezett.
Munkaidő két embernek: 4 óra (a cseresznyeszedést nem számolva).

Pektines cukorral zselésebb a végeredmény
2. Cseresznyelekvár kristálycukorral
A munkamenet megegyezik a fent leírtakkal, egyedül a hozzávalók és az arányok másak.

6,5 kg magozott cseresznyét főztünk három nagy lábasban (minél szélesebb a lábas, annál nagyobb felületről, és annál gyorsabban párolog a víz, tehát annál gyorsabban sűrűrödik). Most is lemixeltük kb. a háromnegyedét, így nem kellett annyit várni a gyümölcs pépesedésére. Folyamatosan kevertük, nehogy megégjen az alja, és mikor köpködni kezdett, eléggé besűrűsödött, összeöntöttük őket a legnagyobb edénybe, és elkevertünk benne 1,6 kg kristálycukrot. Pár percig kevergettük, végül hagytuk felforrni, és azonnal üvegekbe adagoltuk, lezártuk, és felfordítva száraz dunsztba tettük őket.

6,5 kg cseresznyéből és 1,6 kg cukorból körülbelül 4 liter (13 darab 3-4 decis üveg) lekvárunk lett.
Hárman főztük, így kb. 4 órát tartott a magozástól a dunsztig. A legtöbb időt a magozás vette el, ha valakinek van bevált módszere a gyors magtalanításra, írjon nekünk.

A pektines lekvár arányait tekintve több cukrot tartalmaz, mint a kristálycukros, így talán nem sportszerű összehasonlítani őket, mindenesetre a tapasztalataink a következők:

- Fél kiló pektines cukor másfél kiló gyümölcsre ajánlott, ehhez képest mi 4,5 kiló gyümölcshöz adtunk 1 kiló cukrot, és még így is sokalljuk, az eredmény túl kocsonyás és túl édes a mi ízlésünknek.
- A kristálycukorból először másfél kilót szórtunk a 6,5 kiló gyümölcshöz, végül a kóstolás után még 10 dekát szavaztunk meg neki, az eredmény enyhén savanykás, de mégis, kellően gyümölcsös, édes lekvár lett. Szemmel láthatóan folyósabb a pektinesnél.

 Lekvár cseresznyéből + kristálycukorból

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter