Tojásos kenő

október 20, 2012

Kezdjük egy tojáskisokossal. (Akit csak a recept érdekel, kezdje a kép alatt ;)) Amit a tojásokról és a tudatos vásárlásról tudni érdemes az EU-ban, az a következő: minden bolti tojáson szerepel egy kód, ez alapján a vásárló leolvashatja, hogy melyik országból, és milyen gazdaságból származik a tojás. Az első szám a tenyésztésre utal, az azt követő két betű pedig az országra. Az állattartásnak négy kategóriáját különböztetik meg:
0 - öko gazdálkodás (a tyúkok legalább 2,5 m2-en szabadon járhatnak-kelhetnek, porfürdőzhetnek, a tyúkólban 1 m2-re legfeljebb tizenketten jutnak, és a táplálékuk is ökologikus)
1 - szabadtartás (a tápot leszámítva szinte azonos az ökogazdálkodással, a tyúkokat fedett épületben tartják, de onnan szabadon kijárhatnak)
2 - mélyalmos tartás (a tyúkokat fedett épületben nevelik, ahonnan nincs kijárásuk, és bár itt is legfeljebb 12 tyúk jut 1 m2-re, kevesebb módjuk van a természetes viselkedési formáik gyakorlására)
3 - ketreces tartás (fedett épületben, ketrecekben tartják a tyúkokat, ketrecenként négyet-ötöt, így egy tyúkra kisebb, mint egy A4 papírlapnyi hely jut. A cél az olcsó tartás és a gyors, tömeges "tojásgyártás".)

Így például a 2SK VK 6-1 kódszám azt jelzi, hogy egy szlovák mélyalmos tartásból származó tojásról van szó.

A kis kitérő után pedig jöjjön a recept. A lényeg természetesen a tojáson van és a fűszerezésen. Ez a kenő azért is remek, mert többféleképp is variálható, három fő alkotóeleme a tojás, valamilyen krémes állagú tejtermék és tetszés szerinti fűszer. Érdemes mindig másképp készíteni, és kísérletezni újabb ízekkel.


Hozzávalók 5 személyre:
  • 10 főtt tojás
  • majonéz/tejföl/joghurt - esetleg mind egyszerre
  • kis olívaolaj
  • mustár, csili egy kis csípős ízért
  •  só, bors
  • zöldfűszerek: metélőhagyma, petrezselyem, bazsalikom, zsálya stb.


  1. A tojásokat villával összetörjük.
  2. Mindent mindennel összekeverünk.

Ez is tetszhet

0 megjegyzés

Itt követhetsz minket

Twitter